În luna mai 2010 în Chișinău a fost organizat cel de-al III-lea Curs de Instruire regional al Federației Europene a Societăților Neurologice. La ședința Cârmuirii Societății Neurologilor, președintele Societății, Academicianul D. Gherman, din propria inițiativă, a demisionat din funcție. În funcția de președinte al Societății Neurologilor a fost ales Vitalie Lisnic, prof. univ., dr. hab. șt. med.
La scurt timp a fost modificat statutul Asociației Obștești „Societatea Neurologilor din Republica Moldova" conform rigorilor timpului, aprobat de Ministerul Justiției al Republicii Moldova.
În același an Republica Moldova a aderat la Federația Mondială a Neurologilor (FMN). Statutul ei de membru al FMN a fost confirmat și aprobat în anul 2011 la Congresul FMN din Marrakesh, Maroc.
În anul 2012 în Chișinău, pentru prima dată în Europa Centrală și de Est, a fost organizat un Curs de Instruire în domeniul Neuroepidemiologie, ținut de către 15 profesori din Italia, Franța, Polonia și România. În cadrul cursului a fost semnat acordul de colaborare cu Societatea Italiană de Neuroepidemiologie, fapt care a contribuit la derularea unor studii neuroepidemiologice în Republica Moldova în domeniul Sclerozei Multiple, Miasteniei Gravis, Sclerozei Laterale Amiotrofice etc., rezultatele cărora au fost ulterior publicate în reviste internaționale cu factor de impact. Neurologii tineri au obținut posibilitatea de stagiere pe termen lung în Italia și alte țări ale Europei de Vest, iar 2 medici au obținut burse și deja își finisează tezele de doctorat: Cristina Marcoci – în Londra, Institutul de Neurologie Queen's Square, în domeniul Sclerozei Multiple și Aliona Cucovici – în Institutul de Cercetări Științifice San Giovanni Rotondo, Italia, în domeniul Sclerozei Laterale Amiotrofice.
Tradițional au derulat și simpozioanele Iași – Chișinău. La 17-18 octombrie 2011 cel de-al XII-lea simpozion și-a ținut lucrările în sala Azurie a Academiei de Științe din Republica Moldova. Alături de neurologii de pe ambele maluri ale Prutului la simpozion au participat și un grup de neurologi din Italia, ghidați de către vestitul profesor în domeniul patologiei extrapiramidale Carlo Colosimo.
Al XIII-lea simpozion și-a ținut lucrările în Iași în perioada 1-3 noiembrie 2013. Delegația Republicii Moldova - circa 30 de persoane - a fost ghidată de Academicianul Diomid Gherman.
Lunar, cu excepție pentru perioada de vară, se organizau ședințele ordinare ale Societății. De obicei la ședință participau cel puțin unul sau câțiva profesori invitați de peste hotare, alături de neurologii și specialiști din alte domenii medicale din țară. Neurologii din Republica Moldova au beneficiat de prezentări din partea liderilor incontestabili ai neurologiei ca: Hannah Cock (Regatul Unit) - președintele comitetului de instruire al Academiei Europene de Neurologie (AEN), Nathan Bornstein (Israel), Cristina Tiu, Bogdan Popescu, Cristian Dinu Popescu, Tudor Lupescu, Bogdan Florea, Dafin Mureșanu (România), Oleg Vinogradov, Vitalii Kovaliciuk (Federația Rusă), Frank Bowling (Regatul Unit), Mihael Magistris (Elveția), Mihail Oros, Volodymyr Golyk, Ludmila Dzeak (Ukraina) etc.
Pe data de 10 aprilie 2018 Societatea Neurologilor, în cadrul ședinței solemne, a marcat aniversarea a 90 de ani de la nașterea Academicianului Diomid Gherman, Președinte al Societății Neurologilor în perioada anilor 1972-2010.
Pe 28-29 noiembrie 2014, în premieră pentru Republica Moldova, a derulat Cursul de Instruire al Societății Internaționale a bolii Parkinson și Mișcărilor Involuntare. Participanții din Republica Moldova s-au familiarizat cu realizările din domeniu, prezentate de către Claudia Trenkwalder (Germania, actualul Președinte al Societății (2019-2021)), Cristian Falup-Pecurariu (România), Angelo Antonini (Italia), Francesc Valldeoriola (Spania) și Frank Durif (Franța).
Cel de-al doilea curs a fost organizat în aprilie 2019. În calitate de experți au fost invitați persoanele deja bine cunoscute și apreciate de către neurologii din Moldova: Claudia Trenkwalder (Germania), Carlo Colosimo (Italia), Cristian Falup-Pecurariu (Romania). Pentru prima dată în Moldova a sosit profesorul Pille Taba (Estonia), membru al comitetului de instruire al Societății Internaționale a bolii Parkinson și Mișcărilor Involuntare. Alături de experții internaționali au prezentat prelegeri și profesorii din Republica Moldova.
În 2015, după o pauză de 10 ani, a fost organizat Congresul Național (al V-lea) al Neurologilor din RM, consacrat aniversării a 50 de ani de la formarea USMF "Nicolae Testemițanu". La Congres au participat așa somități din domeniul neurologiei din Europa ca Gunther Deuschl (Germania) – președintele AEN, Eugen Trinka (Austria), Maurizio Leone, Maura Pugliatti, Grigore Popușoi și Cristina Tassorelli (Italia), Jerzy Krupinsky (Spania), Bill Wisden și Bianca Kuehler (Regatul Unit), Murat Aksu (Turcia), Bogdan Ovidiu Popescu, Cristian Dinu Popescu, Sorin Tuța, Ion Poiată (Romania), Madan Prasad (SUA), Sergiu Groppa, Oliver Blank și Robert Wolf (Germania), Rigmor Jensen (Danemarka), Vera Osipov (Federația Rusă). În cadrul Congresului s-a desfășurat și Simpozionul al XIV-lea al neurologilor și neurochirurgilor Chișinău-Iași.
În perioada 3-5 octombrie 2017 și-a ținut lucrările Congresul al VI-lea al Neurologilor din Republica Moldova, eveniment în cadrul Anului Nicolae Testemițanu. Pentru prima dată în Europa, în cadrul unui congres național, a derulat Ziua Academiei Europene de Neurologie. Programul zilei, care includea prelegeri și seminare interactive, a fost ținut de către 3 profesori din Germania: Gunther Dueschl (Kiel) – președintele AEN, Sergiu Groppa (Mainz) și Helmuth Steinmetz (Frankfurt). Congresul a fost oficiat de către Anja Sander (Austria), directorul executiv al AEN, Julia Mayer (Austria), comitetul de instruire al AEN. Această experiență pozitivă a fost ulterior extinsă și pentru alte congrese naționale din Europa.
În cadrul Congresului, profesorul Nathan Bornstein (Israel), Președintele Societății Neurologilor din Israel, vice-președinte al Societății Mondiale de Boli cerebrovasculare, a ținut un curs de instruire consacrat patologiei cerebrovasculare. Problema patologiei cerebrovasculare a fost de asemenea prezentată de către Roni Eichel și Ronen Leker din Israel, Koray Ozduman și Oclay Cizmeli din Turcia, Luciano Brigante din Italia, Axel Kolhmetz din Austria. Wolfgang Grisold (Austria), secretarul general al FMN, a ținut o prelegere consacrată sindroamelor neurologice paraneoplazice. Eugen Trinka (Austria), președintele Societății Neurologilor din Austria și Hentry Houlden (Regatul Unit) au pus în discuție problema Epilepsiei. Profesorii Dafin Mureșanu și Liviu Pendefunda (Romania) au relatat despre posibilitățile de recuperare a creierului și reactivitatea cerebrală. Profesorii din fostele republici sovietice Tatiana Muratova și Lilia Zveaghina (Ucraina), Saule Turuspecova (Kazakhstan), Alexei Barinov (Federația Rusă) au prezentat realizările în diferite domenii ale neuroștiințelor. Învingătorii concursului pentru cea mai bună prezentare din partea tinerilor cercetători – Eugen Gavriliuc și Natalia Ciobanu au obținut burse de participare la următorul Congres al AEN.
Perioada 2010-2021 a fost marcată de o strânsă colaborare dintre Societatea Neurologilor din Republica Moldova și AEN, FMN. Atât Academia Europeană, cât și Federația Mondială de Neurologie au contribuit la creșterea profesională a neurologilor din Republica Moldova. La congresele AEN, FMN de fiecare dată participau câte 20-30 de reprezentanți din Republica Moldova. Neurologii tineri puteau beneficia de burse de participare la conferințe și congrese, școli internaționale de instruire. Majoritatea neurologilor tineri care au apelat pentru stagii de 1-3 luni în clinicile universitare din occident au beneficiat de acestea. Aceste perfecționări au contribuit nu doar la o creștere profesională individuală, dar și la lansarea unor proiecte comune de cercetare, colaborare în domeniul formării medicale.
Moldova a fost evidențiată de două ori drept Țară a lunii respective pe paginile buletinului lunar al AEN. Secvențe despre Republica Moldova și comunitatea ei neurologică au apărut pe paginile AEN în 2016 (
www.eanpages.org/2016/12/01/country-of-the-month-moldova) și 2020 (
www.eanpages.org/2020/08/01/country-of-the-month-moldova-2).
Pentru octombrie 2020 era programată organizarea celei de a doua zi a AEN în cadrul Congresului VII al Neurologilor din Republica Moldova, dar din cauza pandemiei provocate de SARS-CoV-2, evenimentul a fost transferat pentru anul 2021 și va demara pe data de 16 septembrie în regim virtual.
In fiecare an, pe 22 iulie Societatea Neurologilor din RM, în colaborare cu FMN, a marcat Ziua Creierului, consacrată unei probleme actuale a neurologiei, precum Accidentul Vascular Cerebral, Migrena, boala Parkinson etc. Cu această ocazie în ziua respectivă erau editate pliante, plasate materiale educaționale pe rețele de socializare, prezentate comunicări la radio și TV. În anul 2021 ziua Creierului va fi dedicată unei probleme extrem de actuale a neurologiei – Sclerozei Multiple – cauza principală de dizabilitate a adultului tânăr.
Ultimii 10 ani au fost marcați de o colaborare fructuoasă cu neurologii din România, profesorul universitar Dafin Fior Mureșanu, membru al Comitetului Executiv al AEN, președintele Federației Europene de Neuroreabilitare, fost președinte al Societății de Neurologie din România. Neurologii din Republica Moldova au participat activ la școlile internaționale de vară de neurologie, cursurile de instruire ale AEN în bolile rare, cursurile de instruire în Neuroreabilitare, organizate de către profesorul Dafin Mureșanu în Cluj-Napoca, Brașov, Eforie Nord, atât în calitate de participanți, cât și de prezentatori și moderatori de sesiuni.
Președintele Societății Neurologilor din Republica Moldova
Membru al Academiei Europene de Neurologie
Prof. univ, dr. hab. șt. med.
Vitalie Lisnic